Το Σεμινάριο Τεχνικού Ασφαλείας αφορά όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα υπάλληλο είτε είναι να προσλάβουν. Προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ο κάθε εργοδότης που απασχολεί εργαζομένους να διαθέτει υπεύθυνο/τεχνικό ασφαλείας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας.
Οι επιχειρήσεις χωρίζονται βάση επικινδυνότητας και αυτό διακρίνεται από τα ΚΑΔ της επιχείρησης. Ο διαχωρισμός γίνεται σε Α, Β και Γ κατηγορία επικινδυνότητας (Για τον διαχωρισμό πατήστε εδώ )
Σε κάθε κατηγορία αλλάζει το κόστος και οι ώρες του σεμιναρίου αλλά και οι προϋποθέσεις.
- Γ κατηγορία επικινδυνότητας
Όσο αφορά την Γ κατηγορία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμος 3850/2010), (ΦΕΚ Α΄84) μπορεί να οριστεί ο ίδιος ο εργοδότης ως τεχνικός ασφαλείας και να απασχολεί μέχρι 50 άτομα
- Β κατηγορία επικινδυνότητας
Όσο αφορά την Β κατηγορία για να γίνει ο ίδιος ο εργοδότης πρέπει να πληροί μια από τις κάτωθι προϋποθέσεις :
Μέχρι και 3 εργαζόμενους (εναλλακτικά)
- 10ετή αποδεδειγμένη άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας (βεβαίωση Επιμελητηρίου ή έναρξη άσκησης επαγγέλματος από την εφορία)
- άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη και το αντικείμενο της άδειάς του σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησης (άρθρο 12, παρ 6, ΚΝΥΑΕ)
Μέχρι και 6 εργαζόμενους (εναλλακτικά)
Πτυχίο τεχνικής ειδικότητας (πτυχίο πιστοποίησης εφόσον προβλέπεται πιστοποίηση) από:
- Τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο ή
- Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή
- Αναγνωρισμένη τεχνική επαγγελματική σχολή ή
- Απολυτήριο Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τεχνικής ειδικότητας)
και το αντικείμενο των σπουδών σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησής του
Μέχρι και 20 εργαζόμενους
πτυχίο (ΑΕΙ) ή (ΤΕΙ) ) με μία από τις ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας που περιλαμβάνονται στον πίνακα του άρθρου 13 του ΚΝΥΑΕ και δεν προβλέπεται κατ’ ανάγκη για τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρησή του.